|
Cyfrówka kontra analogówka |
| Autor |
Wiadomość |
malytaki
|
Wysłany: 2009-11-04, 13:22 Cyfrówka kontra analogówka
|
|
|
| Hej, co myślicie na temat jakości zdjęć cyfrowych? W porównaniu do aparatów analogowych wyróżnilibyście jakieś wady, zalety? |
_________________ FajnieTu.com
Twoje Centrum Tekstów |
|
|
|
 |
adamix
|
Wysłany: 2009-11-04, 17:11
|
|
|
| Jeden powie, że woli analogi, drugi aparaty cyfrowe. Ja używam cyfrowych bo są wg. mnie wygodniejsze. Co do jakości zdjęć to chyba nikt nie zaprzeczy, że jest mnóstwo rewelacyjnych fotografii zrobionych analogami i również mnóstwo zrobionych cyframi. |
|
|
|
 |
januszek
|
Wysłany: 2009-11-05, 18:46
|
|
|
| Błona filmowa ma większą rozdzielczość od przeciętnej matrycy. Naprawdę dobre aparaty analogowe robią o wiele lepsze zdjęcia od cyfrówek. |
_________________ Fajnietu.com, Twoje Centrum Rozrywki. |
|
|
|
 |
rainbowwarrior
|
Wysłany: 2010-02-22, 12:47
|
|
|
| Mnie używanie aparatu analogowego nauczyło szacunku do każdej klatki, tzn nie klapię lustrem na zasadzie, że zrobię tysiąc zdjęć, a później wybiorę jedno. Z drugiej strony obróbka zdjęć cyfrowych jest znacznie łatwiejsza niż zabawa w ciemni. |
|
|
|
 |
Martynka
|
Wysłany: 2010-03-05, 09:21
|
|
|
| Ale w ciemni jest ten klimat, a przed kompem tak jakoś... |
|
|
|
 |
patterson

|
Wysłany: 2010-03-05, 20:36
|
|
|
| Analog darzony sentymentem przez wielu fotografów w starciu z aparatami cyfrowymi, powszechnymi o obecnymi wszędzie w tym w telefonach komórkowych, nie ma szans. Nie jest i już nigdy nie będzie powszechnie używany. Co do jakości: chyba nie da się jednoznacznie powiedzieć, co jest lepsze. Błona ma swoją specyfikę, widoczną na zdjęciach. Format cyfrowy umożliwia dużo większą ingerencję w już gotowe zdjęcie. |
|
|
|
 |
mrozi

|
Wysłany: 2010-03-06, 22:22
|
|
|
| Porównywać aparat cyfrowy do analogowego, to jak porównywać płytę CD do winyla. Inna technika, inna jakość. Aparaty cyfrowe są nowsze, tańsze w użytkowaniu i dają więcej możliwości. Analogi pozostają dla koneserów. |
|
|
|
 |
photomisiak
Pomogła: 1 raz Wiek: 15 Dołączyła: 15 Mar 2010 Posty: 5 Skąd: Kuj-Pom
|
Wysłany: 2010-03-20, 11:11
|
|
|
| A mi się wydaje, że chociaż analogi już mają swój wiek, to jakością zdjęć przewyższają cyfrę - bez wątpienia. Fakt, zabawa w ciemni i przerabianie zdjęć na komputerze można porownywać. Bo przecież siedzę sobie wygodnie w domku i tylko klikam myszką i jest fajnie. Jednak jeśli ktoś zabawi się w ciemnię na pewno zaciekawi go to o wiele bardziej niż komputer. Jakość zdjęć również go zadowoli, a dla początkujących ( takich jak ja ) polecam analog bo wiele można się z niego nauczyć. A cyfra to tylko auto i jedziemy ... |
|
|
|
 |
patterson

|
Wysłany: 2010-03-20, 15:31
|
|
|
| Ale z czysto praktycznego punktu widzenia analogi przegrywają z cyfrówkami. Jeśli ktoś, tak jak ja, nie jest zainteresowany klimatem, czy super jakością zdjęć, to wybierze cyfrówkę. A takich ludzi jest najwięcej. Większość osób chce po prostu pstrykać fotki, żeby uwiecznić ważne i ciekawe wydarzenia. A jeśli ktoś potrzebuje super zdjęć w super jakości to zamawia zawodowego fotografa. |
|
|
|
 |
Martynka
|
Wysłany: 2010-04-02, 17:13
|
|
|
| photomisiak, skoro na cyfrówce potrafisz tylko auto włączyć i "jedziesz" to współczuję... |
|
|
|
 |
|
|